Minoren Erasmus School of Law

In de eerste twee blokken van het derde bachelorjaar volgen alle EUR-studenten een minor. Een minor is een vak van 15 ECTS, waarbij je kunt kiezen voor een vak dat buiten je eigen curriculum ligt.

Een minor kan verbredend of verdiepend zijn. Verbredend wil zeggen dat je een vak kiest dat buiten je eigen opleidingsgebied ligt, een vak bij een andere opleiding of bij een andere faculteit dus. Verdiepend wil zeggen dat je een vak kiest van je eigen opleiding, met het doel je kennis over dat onderwerp te verdiepen.  Je kunt een minor volgen:

  • Bij je eigen opleiding of een andere opleiding binnen je eigen faculteit
  • Bij een opleiding aan een andere faculteit
  • Bij een andere universiteit
  • In plaats van een minor kun je ook op uitwisseling gaan.

Erasmus School of Law biedt 10 minoren aan in het collegejaar 2015-2016. De minoren van ESL, evenals die van andere faculteiten, worden niet in PGL-onderwijs gegeven. Je moet je ook zelf aanmelden voor de minor.

 

Aanmelden

In tegenstelling tot andere vakken die je volgt, moet je je voor een minor zelf aanmelden. Je kunt je aanmelden van 1 mei 2015 tot en met 31 mei 2015. Je schrijft je in Osiris via de website www.eur.nl/minor. Op deze website vind je ook meer informatie over welke minoren je allemaal kunt volgen, en hoe je je kunt inschrijven.

Tijdens de aanmeldperiode kun je vijf voorkeuren indienen in Osiris Student. Eind juni word je door middel van loting op een minor geplaatst. Deze loting verloopt automatisch in Osiris, waarbij het systeem probeert je op één van de minoren van je eerste keus te plaatsen. Het maakt voor je plaatsingskansen niet uit of je je voorkeuren aan het begin of aan het einde van de aanmeldperiode indient. Denk goed na over je minorvoorkeuren en dien - om de kans op uitloting zo klein mogelijk te houden - vijf voorkeuren in.
Let op: na de aanmeldperiode kun je niet meer van minor wisselen, dus maak een weloverwogen keuze voor een minor.


Crossing Borders
De minor Crossing Borders is een selectieminor. Dit betekent dat er een andere aanmeldprocedure geldt. Kijk hier voor meer informatie over de aanmeldprocedure van Crossing Borders.

LDE-minoren
Per 2015-2016 werken de TU Delft, de Universiteit Leiden en de Erasmus Universiteit Rotterdam nauwer samen op het gebied van minoronderwijs. De drie instellingen hebben 30% van de plaatsen in het eigen minoraanbod gereserveerd voor elkaars studenten.
Let op: De minoren aan Universiteit Leiden en TU Delft staan niet standaard open voor ESL studenten. ESL studenten die toch een minor aan Universiteit Leiden of TU Delft willen volgen, moeten hiervoor op tijd toestemming vragen aan de examencommissie ESL. Voor vragen hierover kun je terecht bij minor@remove-this.law.eur.nl

 

Arbeidsrecht en reorganisatie

Bekijk hier de video Arbeidsrecht en reorganisatie

Klik hier voor meer informatie

Arbeidsrecht en Reorganisatie: je leert het bedrijfsleven van binnenuit kennen

De minor Arbeidsrecht en Reorganisatie was een intensieve, leerzame, maar vooral leuke minor. Aan de hand van een dossier van één van de deelnemende bedrijven moest een advies voor een reorganisatie worden geschreven. Het unieke aan de minor is dat je ook daadwerkelijk bij dit bedrijf over de vloer komt; onder andere om je advies te presenteren.  
In de minor heb ik veel geleerd met betrekking tot bronnenonderzoek en na mijn minor heb ik bij andere vakken gemerkt hoe waardevol deze vaardigheid is. Daarnaast waren de docenten erg betrokken en stonden zij, bijvoorbeeld via het studentenpanel, open voor de inbreng van studenten. De minor Arbeidsrecht en Reorganisatie is een echte aanrader!

Petra den Boer

Crossing Borders: Comparative legal research in the Netherlands and abroad

Klik hier voor meer informatie

Let op: er geldt een kortere inschrijfperiode en een selectie voor deze minor!

 

 Dit jaar gaat de minor ‘Crossing Borders’ naar Londen! Londen is op het gebied van het ondernemingsrecht een van dé belangrijkste centra in de wereld en daarom voor juristen met interesse in het ondernemingsrecht the place to be. Bij deze rechtsvergelijkende minor zal het onderzoek dit jaar in het teken staan van de veranderingen in het NV-recht. In Nederland zal het onderwijs bestaan uit colleges, interessante gastcolleges en kantoorbezoeken. Maar om de rechtsvergelijking compleet te maken zullen we twee weken afreizen naar Londen om daar verder te gaan met het onderzoek. Dit rechtsvergelijkende onderzoek zal plaatsvinden door o.a. kantoorbezoeken, zelfstudie en bezoeken aan belangrijke instanties. Ook zal er tijdens de reis genoeg tijd zijn voor culturele en sociale activiteiten. Aarzel dus niet en meld je aan voor deze minor!

 

‘Crossing Borders’ is een nieuwe en tevens enige minor waarin een studiereis is opgenomen. De minor is geïnspireerd op de voormalige Talent Trip van de JFR. Afgelopen jaar heb ik deelgenomen aan de laatste Talent Trip. Het was een geweldige ervaring  om zelf rechtsvergelijkend onderzoek te doen. Rechtsvergelijkend onderzoek is uitdagend en laat je zien wat de status is van wetten en regels en natuurlijk jurisprudentie in andere werelddelen. Daarnaast is het een mooie ervaring om naar New York te reizen met je medestudenten met wie je gedurende een blok gezamenlijk onderzoek verricht. ‘Crossing Borders’ is de aanrader voor studenten die zichzelf zowel op persoonlijk als op intellectueel vlak willen ontwikkelen en al tijdens de studie kennis willen maken met de actuele rechtspraktijk in Nederland en elders.

 

Dood en Letsel: Voorkomen, Vergoeden en Vergelden

Bekijk hier de video Dood en letsel

Klik hier voor meer informatie

Dood en Letsel: een rechtszaak in de collegezaal
Wie kan ons nu beter vertellen over het aansprakelijkheidsrecht dan mensen uit de praktijk? In de minor Dood en Letsel krijg je college van verschillende gastsprekers. Er werd gesproken over medische aansprakelijkheid door een arts uit het Maasstadziekenhuis. We maakten kennis met iemand van het Instituut Asbestslachtoffers. Er werd een echte rechtszaak nagebootst in de collegezaal. Een slachtoffer vertelde uitvoerig over zijn ongeluk. En zo was er nog veel meer. De actuele onderwerpen en de stof die tot leven wordt gebracht door de verschillende gastsprekers maken deze minor een echte aanrader!

Saskia van Dijke

 

Fiscaal ondernemingsrecht: Heb jij de Taxfactor?

 

Klik hier voor meer informatie

Fiscaal ondernemingsrecht:een zeer nuttige minor voor later in de praktijk

Ik heb de minor Fiscaal Ondernemingsrecht afgelopen jaar met veel plezier gevolgd. De eerste drie weken van het programma bestonden voornamelijk uit een introductie van het Nederlands belastingrecht.De daaropvolgende weken kwamen verschillende professionals vanuit de belastingpraktijk onderwerpen uitdiepen, zoals dividendvrijstelling en voorkoming dubbele belasting. Het werd duidelijk waarom ondernemingen kiezen voor bepaalde organisatiestructuur en landen om zich te vestigen. Kortom, een leerzame en ook voor later in de praktijk nuttige minor.

Hans Buitendijk

 

Internetrecht

 

Klik hier voor meer informatie

 

Living Law Lab: De Wet en technologische innovatie

Deze minor is geschikt voor deeltijdstudenten en deelnemers aan het vrijdagmiddagonderwijs.

Bekijk hier waar Living Law Lab over gaat.

 

Klik hier voor meer informatie

 

Mensenrechten in een Pluriforme Samenleving

 Klik hier voor meer informatie

De minor 'Mensenrechten in een pluriforme samenleving' is een interessante, leerzame en verbredende minor. De vele gastcolleges zorgen voor een dynamische minor met mogelijkheden tot discussie. Gastdocenten spraken onder andere over onderwerpen zoals vrouwenrechten, rechten voor LGBT en de spanning tussen religie en onderwijs.  De presentatie die moet worden gegeven geeft de mogelijkheid om je verder in een onderwerp naar keuze te verdiepen.  Al geruime tijd ben ik geïntereseerd in de Oeigoeren minderheid in China. De presentatie was de uitgelezen kans om mij te verdiepen in de juridische positie van deze minderheid.  Tevens is het interessant dat de minor wordt gevolgd door studenten van verschillende faculteiten. De verschillende achtergronden van de studenten zijn van toegevoegde waarde voor deze minor en geven je een bredere blik op het recht. Kortom, dit is de perfecte minor voor jou als je geintereseerd bent in mensenrechten en graag een bredere blik om het recht wilt ontwikkelen.
Masha Bontje

 

Recht en Gezondheidzorg

Bekijk hier de video Recht en Gezondheidszorg

Klik hier voor meer informatie

De meeste mensen denken bij gezondheidsrecht vooral aan medische aansprakelijkheid.  In deze interessante minor leer je dat het gezondheidsrecht veel meer omvat dan dat. De vele verschillende aspecten van dit veelzijdige rechtsgebied komen voorbij in deze minor. Zo wordt er niet alleen aandacht besteed aan de verhouding tussen arts en patiënt, maar bijvoorbeeld ook aan de verhouding tussen de zorgaanbieder en de zorgverzekeraar. Uiteraard is er ook ruimte voor discussie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vraagstukken met betrekking tot het begin en het einde van het leven, zoals de rechten van het ongeboren kind of euthanasie. Ook woon je samen met je medestudenten een aantal zittingen van het Centraal Medisch Tuchtcollege in Den Haag bij, zodat je meteen ziet hoe de praktijk van het gezondheidsrecht in elkaar steekt! Kortom, een leuke en leerzame minor!

Iris Bakx

 

  Rechtspsychologie

 

Klik hier voor meer informatie

 

The political economy of European integration

Klik hier voor meer informatie

The reason why I chose this minor is because I wanted to see the EU from a different perspective, not just from a judicial perspective. I would definitely recommend this minor to every student who likes to broaden his or her knowledge of the European Union. The minor gives you the chance to indulge in the economic aspects of European integration without the necessity of an economic background. The minor is divided in three modules, this keeps the material clear and structured. And to top things off, the trip to Brussels was very interesting!

Bo Fokkens

 

 

 

De minor Fiscaal Ondernemingsrecht heb ik afgelopen jaar met veel plezier gevolgd. Het programma bestaat grofweg uit drie weken introductie en in de daaropvolgende weken komen verschillende professionals vanuit de belastingpraktijk onderwerpen zoals bijvoorbeeld dividendvrijstelling en voorkoming dubbele belasting uitdiepen. Het wordt duidelijk waarom ondernemingen voor bepaalde organisatiestructuren en landen om zich te vestigen kiezen. Kortom een leerzame en ook voor later in de praktijk nuttige minor.