Seminar Belastingfaciliteiten voor de Creatieve Industrie

Einddatum
Donderdag, 12 oktober 2017, 18:30
Erasmus Paviljoen, campus Woudestein

Overheden zetten wereldwijd de belastingwet in om de creatieve industrie te stimuleren. Fiscale stimulansen zijn een belangrijk instrument, zeker in tijden waarin directe subsidies worden gekort en de overheid zich terugtrekt. Doorgaans krijgen fiscale stimulansen echter weinig aandacht in vergelijking met andere instrumenten. Om de kennis rondom fiscale stimulansen voor de creatieve industrie te vergroten organiseert de sectie Belastingrecht van de Erasmus Universiteit Rotterdam een seminar over dit thema, waarin de onderliggende theorie van fiscale stimulansen wordt gecombineerd met (internationale) voorbeelden uit de praktijk.

Vertegenwoordigers van de Vlaamse overheid komen bijvoorbeeld vertellen over de zogenaamde tax shelter voor film en podiumkunsten in Vlaanderen. De tax shelter maakt het fiscaal aantrekkelijk om te investeren in bepaalde sectoren. In diverse landen, zoals Amerika, Canada, Frankrijk en Hongarije, worden zulke fiscale stimulansen ingezet om de audiovisuele sector te stimuleren. Dat Vlaanderen nu ook fiscaal voordeel biedt aan investeerders in de podiumkunsten is vernieuwend.

Deze, en soortgelijke voorbeelden laten de vele mogelijkheden zien van fiscale stimulansen om de creatieve industrie te stimuleren en zijn interessant voor wetenschap en praktijk. Het seminar sluit aan bij het recent verschenen boek Tax incentives for the Creative Industries van Sigrid Hemels (Erasmus Universiteit Rotterdam) en Kazuko Goto (Setsunan University Osaka).  Voor meer informatie over het boek kunt u hier terecht. Klik hier voor de recensie van het boek door Leen Wisker in Boekman.

Publicatiedatum: 20 juli 2017